Türkçe Defteri Forumu
5. Sınıflar Türkçe Deneme Testi - Baskı Önizleme

+- Türkçe Defteri Forumu (http://www.turkcedefteri.com)
+-- Forum: Deneme Sınavları (http://www.turkcedefteri.com/forum-15.html)
+--- Forum: 5. Sınıf Denemeleri (http://www.turkcedefteri.com/forum-114.html)
+--- Konu Başlığı: 5. Sınıflar Türkçe Deneme Testi (/thread-167.html)



5. Sınıflar Türkçe Deneme Testi - yönetici - 17-10-2016

                              Padişah ve Hayatı
      Padişah  ilk başlarda resim yapmaktan çok hoşlanmaktadır
ve mutludur.  Daha sonra Padişah resim yaparken yardımcı  ol- 
ması için boya karıştırıcıbaşı atanır. Padişah boya karıştırmaktan
 kurtulduğu için sevinir. Fakat zamanla tüm işlerini başkaları yap-
maya başlar. Bu duruma dayanamaz ve herkesi azarlar. Sonun-
da kimse onu dinlemez ve Padişah kımıldayamayacak hale gelir 
ve mutsuzdur.  Tek kurtuluşu kaçmaktır. Gizlice saraydan kaçar
 ve  bir köye yerleşir.  Artık bütün işlerini kendisi yapmaktadır
ve çok mutludur.

(1.ve 2. soruları yukarıdaki metne göre cevaplandırın.)
 
1.Metinle ilgili olarak  verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Padişah başkalarına hemen inanan bir insandır.
B) Sanatla ilgili bir yönü yoktur.
C)Köyde kendisini mutlu hissetmektedir.
D) Memleket işleriyle pek ilgilenmez.
 
2. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi metinden çıkarılabilir?
A) Metin bir düşünce yazısıdır.
B) Olayın geçtiği zaman bellidir.
C) Metnin birkaç ana kahramanı vardır.
D) Metin bir olay yazısıdır.
 
3. “Okulumuza gelen bir doktor bir öğrenciye bazı sorular sordu.”
cümlesi için aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Cümlede mecaz anlamlı kelime kullanılmıştır.
B) Birden fazla anlamdaş kelime kullanılmıştır.
C) “bazı” kelimesi sesteş bir kelime değildir.
D) Cümlenin yüklemi sondadır.
 
4. Verilen cümlelerin hangisinde “kafa” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır?
A) Sorduğu sorularla yine kafamı karıştırdı.
B) Kafa kafaya vermiş yine ne konuşuyorsunuz?
C) Kafamdaki yara henüz iyileşmedi.
D) Konuşa konuşa yine kafamı ütüledin.
 
5. Cümle halindeki deyimlerle atasözleri birbiriyle karıştırılmaktadır. Çözümü basit:
Atasözleri bizlere öğüt veren kalıp sözlerdir. Deyimler ise öğüt vermez, duyguyu düşünceyi kolay anlatmamızı sağlar.
 
Yukarıdaki açıklamaya göre seçeneklerin hangisinde deyim kullanılmıştır?
A) Zahmetsiz rahmet olmaz.
B) Kendi çalıp kendi oynuyor.
C) Öfkeyle kalkan zararla oturur.
D) Ev alma,  komşu al.
 
6. Seçeneklerin hangisinde ikileme varlığın özelliğinden bahsetmektedir?
A) Adam evine yavaş yavaş gitti.
B) Söylediklerimi çabuk çabuk yazınız.
C) Bahçeden iri iri elmalar topladık.
D) Getirdiğiniz paketleri yan yana diziniz.
 
7. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde “ekmeğini kazanmak” deyiminin anlamına uygun örnek verilmiştir?
 
A) Gelirken fırından iki ekmek alıver.
B) Hayatını ekmek satarak kazanıyor.
C) Oturunca bir ekmeği yiyebiliyor.
D) Ekmek marketlerde de satılıyor.
 
 
 
8. “beyaz” kelimesinin zıddı hangi seçenekte doğru olarak verilmemiştir?
A) Bu metni kara kalemle yazınız.
B) Kara kaplı çantasını evde unutmuş.
C) Adama kara talih bir türlü gülmedi.
D) Kara bir kedi gördüm sanki.
 
9- “Zora dağlar dayanmaz.” Atasözünde geçen “zor” kelimesinin zıddı hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) Sınav soruları oldukça zordu.
B) Bende artık güç kalmadı.
C) Ben her zorluğa dayanırım.
D) Araçla oraya ulaşmak oldukça kolay.
 
10. Sesteş (eş sesli) kelimeler, yazılışları aynı anlamları farklı kelimelerdir.
Hangi seçenekte sesteş kelime kullanılmamıştır?
A) Sen de tiyatroya geliyor musun?
B) Haftaya yine maçımız var.
C) Kır çiçekleri vazoda güzel duruyor.
D) Sen de ata binmekten korkar mısın?
 
11. Bir metin yazarken bazı kurallara uymalıyız. Hangi seçenekteki bilgi yanlıştır?
A) Metnin başlığını büyük harflerle yazabiliriz.
B) Her cümlemiz için ayrı paragraf yapmalıyız.
C) Satır başları, satır sonları kendi aralarında aynı hizada olmalı.
D) Özel isimleri her zaman büyük harflerle başlatmalıyız.
 
12. Verilen cümlelerin hangisinin sonunda soru işareti kullanılmalıdır?
A) Çalışmaya bir başladı mı durmak bilmezdi
B) Bunu kimden aldığını bir söylesen
C) Yaptın mı dün öğretmenin verdiği ödevi
D) Kimi görsem seni sordu
 
13. Hangi seçenekte mecaz anlamlı kelime kullanılmamıştır?
A) Yavrusu ölen kedi acı acı inliyordu.
B) Tatlımızı da evde yiyelim.
C) Seni kırdığım için özür dilerim.
D) Paranın kokusunu alınca hemen geldi.
 
14. Hangi seçenekte yazım yanlışı yapılmıştır?
A) Bu eşyaları yavaş, yavaş taşıyacaksınız.
B) Bu filmi daha önce de izlemiştim.
C) Artık kış geliyor, sobaları kurmalıyız.
D) Ali, Hasan’dan aldığı silgiyi Yusuf’a verdi.
 
15.”Padişah,  sarayı ..............     ...............  bir köye yerleşir ve hayatını mutlu bir şekilde orada devam ettirir.”
Yukarıdaki boşluklara hangi seçenekteki kelimeler getirilirse cümlenin anlamına uygun olur?
A) terk etmez                        B) terk edemez
C) terk etmişken                    D) terk ederek
 
16.  karşıdan- kurallarına -trafik -uymalıyız –karşıya-    geçerken
Verilen sözcüklerden anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturursak
“trafik”  kelimesi kaçıncı kelime olur?
A)2.                   B)3.                     C)4.                    D)5.
17.” Teyzem dün otobüsle İzmir’e gitti.” cümlesi hangi soruya cevap vermez?
A) Kim?              B) Kime?         C) Nereye?         D) Ne ile?
 
18. Verilen seçeneklerin hangisinde abartı yoktur?
A) Arkadaşım fırından sekiz ekmek aldı.
B) Anlatılan fıkraya gülmekten öldük.
C) Öğretmenimiz dünya kadar ödev verdi.
D) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
 
19.
“Ah be çocuk... Beni köyüme, Gündüz Dede’min kulübesine götürdün işte... 
Havasında iğde kokusu olan o küçük  patikadan, dilimde bu türkü ile ona gittiğim günlere götürdün. Çok yaşa sen emi... “
Yukarıdaki sözleri söyleyen kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Köyünden uzun zamandır ayrı kaldığı
B) Eskiden köyünde güzel günler yaşadığı
C) Yakınlarının hâlâ hayatta olduğu
D) Duygusal biri olduğu
 
20. Seçeneklerin hangisinde “açmak” kelimesi hizmete sunmak anlamında kullanılmıştır?
A) Kapıyı biraz açabilir miyiz?
B) Adam bizim semte de bir market açtı.
C) Bu elbise seni bayağı açmış.
D) Şimdi de kitaplarımızı açalım.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

............................................................................................
CEVAP ANAHTARI
1-B,   2-D,    3-A,   4-C,   5-A,    6-C,  7-B,   8-C,    9- C, 10-A,
11-B,12-C , 13-B, 14-A , 15-D, 16-C, 17-B, 18-A , 19-C ,  20-B